Milyen érzéseid lehetnek a szülés egyes szakaszaiban?

szülés szakaszai

A szülés egy csodálatos, de egyben kihívásokkal teli élmény minden anya számára. Az egyes szakaszok különböző érzéseket és tapasztalatokat hozhatnak magukkal. Nézzük meg, milyen érzéseid lehetnek a szülés egyes szakaszaiban, a szüléstörténetek forrásai alapján: Ina May Gaskin Útmutató szüléshez; Debra Pascali Bonaro és Elisabeth Davis.

Korai vajúdás

„A bábák átjöttek, és gyengéden megvizsgáltak. 5 centiméteres volt a méhszájam. A magzatvíz nem folyt el, ellentétben az előző két szülésemmel. A bábák azt javasolták, sétáljak egyet az erdőben a férjemmel, hogy a gravitáció még jobban megnyissa a méhszájat.

Egy-két órás sétánk alatt időtlen térben éreztem magam, ahol minden hang, illat és szín különösen élénk és emelkedett volt. Éreztem, hogy a kisbabám tágít engem, és amikor a hullámok intenzitása nőtt, egyszerűen egy fának támaszkodtam.”

Aktív vajúdás

„Ezen a ponton én már képtelen voltam a kommunikációra. Próbáltam a testem történéseivel foglalkozni. Nagyon gyorsan követték egymást az események. Nem próbáltam visszafogni egyetlen kontrakciót sem. Engedtem, hogy olyan gyorsan jöjjenek, ahogyan akarnak, mivel tudtam, hogy ez segíti a szülés menetét. Minden olyan természetes volt. Hagytam, hogy sodorjon az ár.”

Átmeneti szak

„Az átmeneti szakasznál feljajdultam, hogy ‘Ebbe a hátfájásba belehalok!’ utána pedig, – és ez valódi ima volt -: ‘Kérlek, Istenem, segíts!’”

Pihenj és légy hálás!

„Nagyon élveztem, hogy teljesen nyugodtan térdelhetek az úszómedencében, biztonságban éreztem magam, és tudtam, hogy bízhatok a testemben, hogy ki tudom tolni a babát, amihez nem kell mást tennem, mint elengedni magam és hagyni, hogy megtörténjen.”

Kitolás

„Teljesen elengedtem magam, és azt tettem, amit természetesnek éreztem. Hihetetlen érzés volt, ahogy a kisbabám egyre lejjebb ereszkedik a testemben. A legcsodálatosabb módon tapasztaltam meg önmagamat. A testem élete legnagyobb munkáját végezte. Lenyúltam és megtapintottam a baba fejét… Ebben a pillanatban elöntött rengeteg érzelem és az öröm. Hiszen a kisbabámat éreztem! Hirtelen erős nyomási inger tört rám. Elkezdtem a kisbabámat lejjebb és lejjebb nyomni, éreztem, amint egyre közelebb és közelebb jön, majd minden maradék erőmet összeszedve kipréseltem a testemből, és felemeltem a mellkasomra.”

Lepényi szak

„Alig tudtam elhinni… Megcsináltam! Örömkönnyek szöktek a szemembe. Megérkezett a kisbabám – kisfiú volt.”

Ha szültél, meséld el nekünk…

Melyik szakasz volt számodra a legnehezebb és melyik a legcsodálatosabb? Melyik hordozott kihívást és melyik hordozott hatalmas erőt? Oszd meg velünk a történeted hozzászólásban. Ha pedig érdekel a HOLISZTIKUS VÁRANDÓSKÍSÉRŐ ÉS SZÜLÉSFELKÉSZÍTŐ OKTATÓI TANFOLYAM, várjuk jelentkezésed szeretettel.

Keresés

Rólunk

Holisztikus életmódra nevelő iskolánk megtanítja, hogyan segíts másoknak teljes, hosszú és egészséges életet élni, beleértve a sajátodat is.

Legutóbbi cikkeink