Mi történik a testeddel, ha növényi étrendre váltasz? 2. rész

Mi történik a testeddel, ha növényi étrendre váltasz? 2. rész

Az előző blogcikkemben már leírtam pár olyan megdönthetetlen tényt, orvosi kutatást, amelyből kiderül, hogy növényi étrenden élni teljes életmódváltást, és jobb egészséget eredményezhet az életünk számos területén.

A szív-. és érrendszeri, a daganatos megbetegedések, a diabétesz kockázatának csökkentése mellett, testünk energikusabb működése, bőrünk szépülése, alvásminőségünk javulása is megfigyelhető.

Ahogy ígértem, tovább folytom ezen nagyszerű előnyök listáját, ami bizonyára meglepetést okoz még az egészségtudatos olvasóink körében is, és remélem, hogy hasznosítható lesz a mindennapi életben, vagy akár segíthet meghozni egy döntést, amellyel elindulhatsz a növényi táplálkozás felé. 

Az ízlés változása

Nagyon különlegesen hangzik, de aki de ha egy időre abbahagyjuk az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, az ízlelőbimbóink, sokkal érzékenyebbek, és kifinomultabbak lesznek, akárcsak a szaglásunk.

Egy idő után úgy érezzük, mintha bizonyos ételeket először fogyasztanánk. Minden tisztább érzetű, ízű, és illatú lesz, mintha egy teljesen új világba csöppentünk volna. 

Az újonnan áttérő vegánok, gyakran arról számolnak be, hogy elvesztik a cukoréhségüket, és a természetesen édes ételek, például a banán és a datolya, most már kielégítik édesség iránti vágyukat.
Mások meg azt mondják, hogy nem tudnak betelni azokkal a zöldségekkel, amelyeket korábban nem szerettek.  Shilpa Ravella, MD, gasztroenterológus és a Columbia Egyetem Orvostudományi Központjának adjunktusa a következőket mondja: „Olyan bizonyítékaink vannak, amelyek alátámasztják, hogyha néhány hétig nem fogyasztunk egészségtelen ételeket, (magas só-, zsír- és cukortartalmú, feldolgozott állati termékeket), hihetetlen mértékben megváltoztatják az ízlésünket.

Jobb illatúak leszünk

A prágai Károly Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy egy adott étrend, vajon befolyásolja-e a testszagot. Ezért olyan férfiakat vizsgáltak, akik két hétig abbahagyták a húsevést.
Ezt követően arra kérték a nőket, hogy értékeljék az újonnan vegetáriánus férfiak, valamint a húsevő kontrollcsoport illatát. 

A vegetáriánus férfiak testszagát szexisebbnek, kellemesebbnek találták és, kevésbé zavarónak.
Azt már bizonyára mindenki tapasztalta, hogy a bevitt ételek befolyásolhatják az illatunkat, de ez a kutatás arra is rámutatott, hogy a növényi alapú ételek fogyasztása következtében édesebb lesz az illatunk.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1090513816301933 

A PMS tünetei enyhülnek

Egyes vegánok úgy érzik, hogy a menstruáció előtti napokban és hetekben, az eddig tapasztalt kellemetlen tünetek enyhülnek.

Ilyenek a levertség, az ingerlékenység, a kimerültség, az álmatlanság, a hasi fájdalom, puffadás, a fejfájás és a mellfeszülés – ezek a tünetek hihetetenül zavaróak, és életminőség rombolóak lehetnek, így ha természetes módszereket találunk ezek csökkentésére és hatásuk korlátozására, az komoly hatással lehet jólétünkre. Egyesek szerint ez a tejtermékekkel, mások az állati zsírok elhagyásával magyarázzák.

Bélflóra állapotának javulása

Világossá vált, hogy a beleink sokkal többet tesznek annál, mint hogy tápanyagokat szívnak fel az élelmiszerekből, vagy salaktalanítanak.

A kutatások egyre inkább afelé mutatnak, hogy bélrendszerünk egészsége számos egészségi állapotra van hatással, a ráktól, a depressziótól a cukorbetegségen át az Alzheimer-kórig. A zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend biztosítja a prebiotikus rostokat, amelyekkel a jó baktériumok (probiotikumok) táplálkoznak.

A rostok a belek seprűi, rendszeres, és mindennapi fogyasztásuk következtében felgyorsul az anyagcsere, amely azt eredményezi, hogy az emésztetlen étel nem pang sok ideig a bélrendszerünkben, toxinokat képezve, mérgezve minket.

A táplákozáspszichológia márpedig azt is bebizonyította, hogy mennyire szoros kapcsolat van a belek és az agy között, és még napi boldogságunk, szerotonintermelésünk is a bélflóra állapotának függvényében következik be. 

Legjobb prebiotikus növények a zab, a bogyós gyümölcsök, spárga, póréhagyma, fokhagyma és a banán. Ezzel szemben az állati eredetű termékek gyulladást okoznak, táplálják a rossz baktériumokat, és emésztésük során megannyi méreganyag halmozódik fel, melynek nagy része nem tud időben kiürülni.

Immunrendszer erősítő

Az egészséges immunrendszer még azelőtt legyőzi a megfázás vírusát, hogy az esélyt kapna, a növényi alapú étrend pedig tökéletes a természetes védekezőrendszerünk megfelelő működéséhez.

Természetesen nem csak a táplálkozásról van szó – mozognunk kell, jól kell aludnunk, kerülnünk kell az alkoholt és a dohányzást a stresszt –, de a növényekben gazdag étrend csodákat tehet velünk, s kellőképpen felturbózhatja az immunrendszerünket. Növényi étrenddel sokkal több vitamint, ásványi anyagot (mikronutrienst) tudunk bevinni, és mint fentebb említettem, javítja a bélflóra állapotát, melynek 80%-a, -vagyis egészségünk kulcsa- ott található.

Támogatott koncentráció

Mentális egészségünket nagymértékben befolyásolja, hogy mit eszünk, és a kutatások egyre inkább rámutatnak a szabad gyökök – az oxidatív stresszt okozó instabil molekulák – keletkezésére,  amelyek szerepet játszanak a pszichés zavarokban. A szabad gyökök elleni küzdelem legjobb módja az antioxidánsokban, polifenolokban gazdag ételek fogyasztása. Ide tartoznak: béta-karotin (sárgadinnye, sárgarépa, sütőtök, őszibarack); C-vitamin (bogyók, kivi, narancs, kaliforniai paprika); és E-vitamin (diófélék, magvak, avokádó és búzacsíra). Az a tény, hogy a növényi alapú étrend természetesen gazdag antioxidánsokban. Ez lehet az oka annak, hogy sok vegán tisztább elmét, gondolkodást, és nagyobb koncentrálóképességet tapasztal.
https://www.hindawi.com/journals/omcl/2014/430216/ 

Lassabban öregszünk

Ezt szándékosan hagytam a végére, mert ha ezzel kezdem, lehet, nem sokan olvasták volna el ezen sorokat. Ez az a titok,  amit magam is megszállottan kerestem, de főleg azt, hogyan lehet hosszú távon testi frissességet elérni, úgy, hogy közben „kortalanok” maradjunk.

A kék zónákat – a világ azon részeit, ahol az emberek az átlagosnál tovább és egészségesebben élnek – tanulmányozó kutatók azt találták, hogy az ezekben a régiókban élő emberek többnyire növényi alapú ételt fogyasztanak. Tudósok az okát is megtalálták, amely valójában a sejtekben keresendő.

Az emberi test minden sejtje 46 kromoszómát tartalmaz, amelyek végén egy „sapka”, az úgynevezett telomer található. Ahogy öregszünk, ezek a telomerek lerövidülnek, sejtjeink elhasználódnak és elpusztulnak. Sok minden befolyásolhatja telomerjeinket – beleértve a depressziót, az alváshiányt és a szegénységet –, de az étrend is kulcsfontosságú összetevő. Tanulmányok azt mutatják, hogy az alacsony zsírtartalmú növényi alapú étrend nemcsak megvédi a telomereket a rövidüléstől, hanem meg is hosszabbítja azokat.

Megtaláltuk tehát a fiatalság forrását?

Határozottan állítom, hogy meg!
https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(13)70366-8/fulltext 

Vajon a test méregtelenít, amikor növényi benzinnel tankoljuk?

Valójában igen, de itt nem csak erről van szó. Egyszerűen olyan élelmiszereket juttatunk be sejtszinten, amelyek nem billentik ki tovább a szervezetet az egyensúlyából. Helyette gyógyító komponensei révén, épphogy segítik egyensúlyát, regenerálódását, megújulását, és erősítik azon öngyógyító folyamatokat, melyek automatikusan mennek végbe. 

Kevesebb lesz a gyulladást, oxidatív stressz okozta szabad gyököket, pedig rengeteg antioxidáns fogja lekötni  A vegán étrend nem egy speciális „méregtelenítő diéta”. 

Nincsenek olyan titkos összetevői, amelyek belső békét, és hosszú élettartamot garantálnak.
De ha valaki testtípusának megfelelően teljes értékű növényi étrenden él, akkor rövid időn belül szervezete optimálisan kezd el működni, és jól fogja érzi magát. 

És ki ne szeretné jól érezni magát a bőrében?Ebben leszek én a segítségedre.

Keresés

Rólunk

Holisztikus életmódra nevelő iskolánk megtanítja, hogyan segíts másoknak teljes, hosszú és egészséges életet élni, beleértve a sajátodat is.

Legutóbbi cikkeink