Mi történik a testeddel, amikor abbahagyod a hormonális fogamzásgátlást?

fogamzásgátlás elhagyása női ciklus menstruáció

Ebben a bejegyzésben arról olvashatsz, hogyan talál magára újra a szervezeted a hormonális fogamzásgátló lerakása után.

A hormonális fogamzásgátlók használata hosszú évekig szabályozza a női test működését, ám amikor úgy döntesz, hogy abbahagyod, a tested elkezd visszatérni a természetes állapotába. Ez a folyamat számos változással jár, melyek megértése segíthet abban, hogy jobban felkészülj ezekre az átmeneti időszakokra. Lássuk, mi történik a testeddel lépésről lépésre!

1. A tested virágzásnak indul

A hormonális fogamzásgátlók szedése alatt a tested nem foglalkozik a tüszoéréssel vagy az ovulációval, tehát a női működésed le volt zárva. Miután abbahagytad a hormonális fogamzásgátlót, az agyad észleli ezt, és felébred. Megérti, hogy mostantól a menstruációs ciklust, a termékenységet is működtetnie kell, és elkezd FSH hormont termelni.

2. Megjelenik a méhnyaknyákod

Ezután a fejed elkezd beszélgetni a petefészkeiddel, üdvözli őket. Ennek az eredményét a méhnyaknyák megjelenésével láthatod, ami egyben a tüszőérés egyértelmű jele. A méhnyaknyák az egyik termékenységi jelünk is, megfigyelésével rengeteg plusz információval gazdagodhatsz a testedről.

3. Elkezd épülni a méhnyálkahártya

Az agyad és a petefészkeid közötti kommunikáció tovább folytatódik, és ennek eredményeként a méhnyálkahártya is épülni kezd. Ez fontos része a menstruációs ciklusnak és a termékenységnek, hiszen a méhnyálkahártya előkészíti a méhet egy esetleges terhességre.

4. Megtörténik az ovuláció

Ha minden rendben megy, és a hormonális szer előtt is egészséges volt a ciklusod, akkor számíthatsz arra, hogy szinte azonnal helyreáll a ciklusod. Ennek biztos jele lesz az, hogy megtörténik az ovuláció! Ami a termékeny korú nők ötödik életjele is egyben.

5. Megjön az első menstruáció

Az első ovulációt pedig az első, igazi menstruációd követi. Ez lehet erősebb, és szokatlan érzetek is társulhatnak hozzá. Ezek azért jelentkeznek, mert a tested újjászületett és elkezdett a természetes útján működni… és ez csodálatos!

Ha tetszett ez a bejegyzés…

Akkor mentsd el, és küldd el azoknak a nőknek, akiknek szüksége lenne rá! Ha pedig úgy érzed, hogy mindennél jobban érdekel ez a téma, és te is szeretnéd visszavezetni a nőket a testük természetes ritmusához, akkor várlak a Ciklusszinkron PRO oktató képzésen!

Keresés

Rólunk

Holisztikus életmódra nevelő iskolánk megtanítja, hogyan segíts másoknak teljes, hosszú és egészséges életet élni, beleértve a sajátodat is.

Legutóbbi cikkeink