Vegánnak lenni nem mindig könnyű.

vegannak-lenni-nem-mindig-konnyu

Szokásaink ugyanis nagyon mélyen gyökreznek, és valójában azok a dolgok, amiről épp lemondtunk, vagy hamarosan lemondani készülünk, nagyon finomak. Sokszor kényelmes gyorsétteremben, vagy menzán bekapni valamit, és a megszokott helyeken vásárolni.

Munkám során számos emberre találkoztam, aki növényi étrendre szeretett volna váltani, de nem tudta hogyan mondjon le addigi életviteléről.  De számos történetet hallottam, megannyi visszaesővel találkoztam, és mindig igyekeztem kézzel fogható alternatívát, vagy gyakorlatias tanácsokat adni, azoknak, akiknek kezdeti nehézségeik vannak, vagy kifogásokat gyártva halogatják döntésüket.

A vegán életmód drága.

–mondják, de én ezt egy kicsit másképp látom.

Alapjában véve, az elmúlt egy évben minden élelmiszer drága lett. A vegán élelmiszerek gyártása az utóbbi években valóban divat lett, és lassan minden nagyobb élelmiszerlánc próbálja meglovagolni a vegán lovat, mellőzve az egészséges étkezés alapelveit.

Ez elég szomorú, mert így azt sugallja, hogy minden feldolgozott, állati alapanyagoktól mentes termék egészséges, kizárólag azért, mert a vegán logó szerepel rajta. Ez nagyon megtévesztő, és óva intek attól mindenkit, hogy a vegán készétel csapdába esve kezdjen neki a növényi életmód kipróbálásának. Rövid időn belül-bár pótolhatják ideig-óráig az ízt és az állagot- ugyanúgy egészségügyi problémák forrásaivá válnak, mint állati társaik.

A bolti vegán kolbász, virsli, cukros joghurt, jégkrém, sajtok, kekszek, csokik, hasonlóképpen ultra feldolgozottak, mint nem vegán társaik, és ami a legrosszabb, nagyon drágák is. A növényi étrendre váltás, tehát semmiképpen sem ezt jelenti, hanem azt, hogy az alapélelmiszercsoportokból készítünk ételeket, mint a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, magvak, salátafélék, hüvelyesek, amelyeket egyébként a vegyes táplálkozásúak is naponta fogyasztanak, ha nem is ilyen mennyiségben.

A vegánok, viszont nem vesznek drága tejtermékeket, annál is drágább húsokat, húskészítményeket, és kicsit sem pénztárcakímélő sajtokat, joghurtokat, vajakat, tejszínes desszerteket. Rengeteg pénzt tudunk így egy-egy bevásárlásnál spórolni. Nem beszélve arról, hogy tudományos kutatások bizonyítják, hogy a teljes értékű növényi étrenden élők erősebb immunrendszerrel rendelkezvén kevésbé hajlamosak a megbetegedésekre, így gyógyszerekre, és orvosi ellátásra is kevesebbet költenek.

Ennyi zöldséget/gyümölcsöt, amit meg kellene enni, nem is tudnák, ennyi fajtát nem is szeretek.

Amíg nem éltem növényi étrenden, nem is tudtam, hogy egy-egy zöldséget mennyiféleképpen lehet elkészíteni. Sok fajtát ismertem gyermekkoromból, de egyáltalán nem foglalkoztam sem a szezonalitással, sem pedig azzal, hogy változatos formában vigyem be a szervezetembe. A vegánsággal ez, azonban automatikusan megváltozott. Mostanra tudom, hogy megannyi zöldség alkalmas például a hús pótlására (répa, cékla, gomba, padlizsán stb) és azt is, hogy a szívárványszínű étkezés mennyire élvezetes tud lenni. Alapszabályom, hogy tányéromon, legalább 4 féle színnek kell szerepelnie, és ezen alapelv alapján válogatom meg az alapanyagaimat.

Ma már el sem tudom képzelni, hogy a tányéromon ne szivárványszínű ételeket egyek, és ne főzzek többféle zöldséggel, ha ételt készítek. A vegánsággal egy teljesen új világ nyílik, ki, és sokan tapasztalják, hogy korábban nem kedvelt, vagy ritkán fogyasztott zöldségeket, gyümölcsöket megszerettek új életmódjuk által.

A hüvelyesek nagyon puffasztanak, és nehezen emésztem őket.

A hüvelyesek fogyasztása okozta gyakori gázképződés sok embernek jelent problémát, és én ilyenkor mindig felhívom a figyelmet arra, hogy ebben az esetben nem a hüvelyes a hibás. A túl sok feldolgozott ételnek, a tápanyaghiányos étkezésnek, a rostszegény életmódnak, és a bélflóránk felborulásának köszönhetően nem kizárólag a hüvelyesek, hanem gyakorlatilag bármi puffadást okozhat.

A vegán életmód első időszakaiban ez azért szembetűnő, mert a rostbevitel hirtelen többszörösére növekszik meg, és a salaktalanítási időszakban, a beleink még nem készültek fel ezek befogadására, egyszóval túlterheltség következik be. Ezért én mindig azt javaslom, hogy minden életmódváltást meg kellene előznie ez böjtnek, vagy egy tisztítókúrának, mely először kitakarítja a rossz benzint, és azok maradványait, mielőtt új üzemanyaggal töltenénk fel azt. A kezdeti panaszok így hamar megszűnnek, ahogy a testünk hozzászokik az emelt rostbevitelhez.

Nagyon szeretek finomakat enni, nem tudnék lemondani a húsról, a fagyiról, a csokiról, a sajtokról.

Ki ne szeretne jókat enni? Valójában, ha még lemondásnak éljük meg ezt, nem felétlenül kell azonnal mindent abbahagyni, lehet fokozatosan, a saját kényelmes tempónkban csökkenteni az állati élelmiszerek bevitelét. Mindeközben lassan, de tudatosan megismerhetjük az egészséges és színes alapanyagokat, amelyekből nagyon finom „helyettesítőket” tudunk készíteni. Illetve részt vehetünk olyan főzőtanfolyamokon is, ahol szakemberek segítségével sajátíthatjuk el azon eljárásokat, recepteket és tippeket, melyekkel kis idő múlva már mi is játszi könnyedséggel készíthetünk otthon növényi sajtot, tejet, sült „húst”, jégkémet, vagy válogatott desszertkülönlegességeket.

Túl sok vegán étrenden a szénhidrát, attól félek hízni fogok.

A szénhidrát nem rossz, és szükségünk van rá. De nem mindegy milyen, és honnan származik, hogyan és mikor visszük be a szervezetünkbe.

A zöldségekben, gyümölcsökben, gabonákban és hüvelyesekben található szénhidrátra nagy szüksége van szervezetünknek.  A gyümölcsökben található gyors felszívódású szénhidrátokra az erőkifejtéshez, gyors energia eléréséhez, a keményítő tartalmú összetett szénhidrátokra, pedig a hosszú távú energianyerséhez. A gyümölcscukrot egy gyümölcsben soha sem magában fogyasztjuk, hanem polifenolokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal, és ásványi anyagokkal együtt, melyek immunvédelmünk alapkövei. Helyes fogyasztva pedig egészségünk alappillérei.

A szénhidrát az emberi szervezet benzine, amire a mindennapi jóléthez, energikus működéshez nagy szüksége van. Ha ezt természetes formában visszük be, szervezetünk rövid, és hosszútávon is meghálálja. A délig elfogyasztott szénhidrátok teljes egészét felhasználja a szervezet, így aki fogyni szeretne, vagy nem meghízni, a délutáni és esti órákban egyáltalán ne, vagy csak mértékkel egye.

Együnk jó szénhidrátokat, amelyek teljes értékűek, nem feldogozottak, és hosszútávú egészséges életet biztosítanak.

Vegánnak lenni nagyon bonyolult, nem lenne időm mindent magam készíteni.

Valóban egyszerűbb bemenni egy gyorsétterembe, vagy felmarkolni egy adag péksüteményt útközben. Vegánnak lenni nem bonyolultabb, mint nem vegánnak lenni, csak az elején picit több időt kell fordítani az előkészületekre, a bevásárlásra, az alapanyagok megismerésére, és a főzési ismeretekre. De az élet a folyamatos tanulásról szól, és ha egy tudást már elsajátítottunk, akkor életünk részévé válva megkönnyíti azt. Ebben az esetben, pedig meg is hosszabbítja.

Keresés

Rólunk

Holisztikus életmódra nevelő iskolánk megtanítja, hogyan segíts másoknak teljes, hosszú és egészséges életet élni, beleértve a sajátodat is.

Legutóbbi cikkeink